Om College i USA

Här går vi igenom hur det vardagliga universitetslivet fungerar; vart och hur bor man? Hur funkar det med maten? Och varför är det en sån otroligt skolanda?

College i USA

Att gå på college i USA skiljer sig väsentligt från ett svenskt universitetsliv. Exempel på skillnader är hur man bor, hur idrotten är integrerad i skolan och även förväntan på närvaro i skolan.

I videon nedan, kan du får vår VD, Robin Hals, tankar om varför man ska gå på college. Vilka egenskaper utvecklar man, och vad ger det dig i livet senare?

VART BOR JAG PÅ COLLEGE I USA?

På college i USA så kommer du att bli tilldelad en lägenhet. En lägenhet du allt som oftast delar med en person som också är en del av samma lag eller utövar samma idrott som dig. Alla elever som går sitt första år måste allt som oftast bo på universitetsområdet i dessa lägenheter. Man har sina resterande år sedan möjlighet att flytta utanför universitetet till en egen lägenhet som man själv får hyra.

Värt att tänka på är att ett universitet i USA oftast har allt mellan 2 000 – 80 000(!) elever. Ni kan föreställa er hur stort då ett universitetsområde kan vara när man ska bosätta så pass många människor på ett och samma område. Därför blir universiteten i sig oftast utgör en egen stad, otroligt häftig känsla!

För att se exempel på hur ett typiskt collegerum ser ut – besök det här blogginlägget, eller varför inte läsa om Patrycjas tankar om vad som är det bästa med att bo på campus?

Athleticademix

Ett typiskt Dorm Room – här på Columbia University!

VART ÄTER JAG PÅ COLLEGE I USA? 

På universitetsområdet finns flertalet restauranger, som erbjuder mat under hela dygnet. Du har som student ett matkort som ger dig tillgång till dessa måltider tre gånger om dagen. Du behöver alltså inte oroa dig för att laga egen mat när du bor på universitetsområdet. Det enda du behöver oroa dig för är vilken mat du är sugen på just den dagen. Sammanfattningsvis, du har det rätt så bra!

För att göra det enkelt för er, så har vi skrivit i detalj ett blogginlägg om exakt hur det funkar med mat på college!

College i USA

En inblick i en Dining Hall på Campus.

HUR MYCKET FÖRVÄNTAS JAG VARA PÅ LEKTIONER? 

På college i USA är närvaro otroligt viktigt. Förväntan på studenten är att man ska vara på ett visst antal kurser under en termin och hamnar man under den gränsen så får man ta om kursen. På ett svenskt universitet så förväntas man att studera mycket mer på sin egna fritid än i USA. Det vill säga ett amerikanskt universitet påminner således mycket mer om ett svenskt gymnasium när det gäller närvaro.

VARFÖR ÄR DET SÅN SKOLANDA PÅ COLLEGE I USA?

I USA är man väldigt patriotiska och stolta över skolan som man tillhör. Till följd av att alla bor på samma område så finns det en otroligt gemenskap och kamratskap sinsemellan. När sedan andra skolors lag kommer till skolan för att tävla mot just din skola, så sluter skolan upp för att stötta sitt lag och se till att man går vinnande ur kampen.

Proffsidrotten i USA är enligt franchise-metoden. Vilket betyder att lagen kan byta stad så fort man byter ägare, det gör att man som fans inte riktigt brinner lika mycket för proffsidrotten. Proffsidrotten anses väldigt plastig och inte lika äkta som collegeidrotten.

Collegeidrotten är oerhört populär och det är många idrotter som sänds på ESPN och ses av miljontals människor. För att ge er ett exempel på hur stor collegeidrotten är; så har det amerikanska fotbollslaget på University of Michigan en stadium som tar över 107 000(!) människor.

För att ge er ett exempel så kan ni besöka basketbollens officiella hemsida om deras slutspel som kallas March Madness.

University of Oregon

En av många otroliga arenor runtom i USA – University of Oregon.